Kategorier
texter

Han tog en digital kortsemester – ingen kunde tro vad som hände sedan!

Ibland blir det för mycket information för min klena hjärna. Varje dag följer jag de flesta seriösa nyhets- och opinionssidorna (plus några som kallas hatsidor av de som inte gillar andra åsikter än sina egna) men förra veckan hamnade jag i ett läge där jag helt enkelt inte mådde bra av allt som trycktes in i skallen.

Blandningen av trams och klickfiskematerial på vissa sociala medier och nyhetstexter med politisk slagsida i de traditionella tidningarnas elektroniska utgåvor gjorde att jag helt enkelt kopplade bort allt sånt i en knapp vecka. Missförstå mig rätt, även jag underhålls av trams mellan varven och nog är jag tillräckligt klipsk för att sortera bort journalistens egna (vänster)värderingar i texterna men såsen skar sig så att säga. Då kändes det lyxigt att bara logga ut och hålla mig till de vanliga hockey- och motorsportsidorna. Fler borde släppa sargen och inse att världen inte stannar utan facebook, twitter och instagram och andra ganska onödiga delar av cyberspacelivet.

Nyhetsflödet är viktigt för mig. Och det borde vara viktigt för alla som ska rösta nästa år. Min bestämda uppfattning är att medborgarna mer och mer struntar i texter som avhandlar läget i landet och egentligen är grunden till hur folket ska förhålla sig i frågor som är viktiga för landet. Det är mycket lättare att tramsa i sociala medier som inte kräver någon större tankemässig uppoffring.
Om folket inte orkar bry sig får vi en ledning både kommunalt, i landstingen och i riksdagen som kan agera hur huvudlöst som helst.

Bry dig, sätt dig in i politiska frågor och lägg lite tid på att fundera på hur du ska rösta nästa gång. Väljer du parti baserat på enstaka frågor vill jag nog påstå att du inte är mogen att vara röstberättigad. Och du är väl ingen idiot?
Skyll dig själv om du inte orkar bry dig, du kommer att vara den eviga förloraren.

Om du inte redan nu har börjat sätta dig in i skillnaderna mellan olika partier är det hög tid att dra igång tankeverksamheten. Kommande valrörelse kommer att bli smutsig och oseriös i största allmänhet och jag tycker inte det är för mycket begärt att du åtminstone kollar vad de olika partierna har för ståndpunkt i just den fråga som är viktigast för dig redan nu. Sedan är allt en kompromiss. Politik är kompromissande. Prioriteringar. Att ställa grupper mot varandra – även om partierna envist hävdat att man inte får ställa grupper mot varandra. Gå inte på den bluffen.

Så vad hände sedan efter min digitala semester? Tja, jag lade tiden som annars hade hamnat på sociala medier till att djupdyka lite i partiprogram och läsa lite mer av opinionsbildarnas texter och lyssna till podcasts.
Och blev lite säkrare på vilka partier som garanterat aldrig får min röst.

Det kunde ingen tro.

 

 

1 svar på ”Han tog en digital kortsemester – ingen kunde tro vad som hände sedan!”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.