Tillbaka till flygplatsen igen

Året som inleddes med mörker på det personliga planet ljusnade i slutet av april då jag fick jobb hos Uppsala Kommun.

Dagtidsjobb kändes toppen till en början efter den själadödande arbetslösheten efter covideländet som ryckte undan mattan för mig och min arbetsgivare.

Den kommunala lönenivån låg en liten gnutta över a-kassan men det kändes okej ändå. Bättre än att sitta hemma och deppa. Livet tar ju inte slut vid 57. Skönt att vara ledig varje helg och varje kväll även om det är svårt att konvertera till dagtidsrutiner. Inga lediga dagar mitt i veckan, ingen sovmorgon och inga möjligheter att lägga schemat efter eget gottfinnande.

Och någonstans kände jag på mig att jobbet på Arlanda skulle komma tillbaka när allt blivit mer normalt. Från 1/12 är jag återanställd. Tillbaka till det gamla, sedan snart 15 år invanda. Det känns riktigt bra!

Det är ändå ganska kluvna känslor eftersom jag verkligen har haft en trivsam tid när jag kört omkring med hjälpmedel runt hela Uppland. Vårdsängar, rullstolar, lyftar och annat. Många möten i hemmen hos familjer i olika stadier av sorg. Sånt som kan vara oerhört jobbigt men också karaktärsbyggande.

Om några veckor byts en bil mot en annan.

Motorcyklar.

En knarr jag renoverade en gång i tiden.
en annan knarr som jag inte minns varifrån jag hämtade den – och inte minns dess vidare öden.

Nytt kapitel i livet

Sista tankningen

Så kom då dagen som innebar slutet på ett av alla livets kapitel.
Sista sidan, sista stycket.
Sista flygplanet är tankat för mig efter 14 år på Arlanda. Uppsagd på grund av pandemin.
Jag önskar att nästa kapitel ska inledas som det förra avslutades förutom sista stycket då. När flygtrafiken återgår till det normala hoppas jag få komma tillbaka till tankningen igen.

Under tiden söker jag efter annan sysselsättning. Kan det verkligen vara så svårt?
Ja, tyvärr är det inte lika lätt som när jag var yngre.
De jobb jag redan hunnit söka har besvarats med ett kort ”vi har gått vidare med annan sökande” och så ser det ut när man är 57 år och saknar formella meriter.
Och jag är långt ifrån ensam att vara i den här situationen. Långt ifrån.
Det är fler som sägs upp än de nya arbetstillfällen som skapas och det finns faktiskt inte så många jobb jag har kunnat söka.
Men jag ger inte upp. Vem vet, plötsligt kanske ett bra eller bättre jobb ramlar in?

Under tiden får jag roa mig med att läsa jobbannonsernas floskler. Många bollar i luften. Brinner för. Stresstålig. Värdegrund. Lagspelare.
Kanske är det min framtid, en ny nisch?
Jobbannonskonstruktör! Fri från floskler. Det ska jag kolla upp!

Kreativ torka

Lediga dagar lägger jag ganska mycket tid på grubblerier.
Jag är en grubblare kort och gott. Introvert. Det är både bra och dåligt tycker jag och det är inget jag kan ändra på.
Den här sommaren och hösten, eller kanske egentligen det senaste året, har jag grubblat mer än någonsin tidigare. Vad det beror på vet jag inte. Åldern? Tappad sug?
Mina vanliga fritidssysslor har blivit lidande. Jag fotograferar nästan ingenting, jag är sällan i garaget och pysslar med hobbybilarna och jag skriver inte mycket heller.

Det finns förstås naturliga orsaker till att kameran legat i fotoväskan mest hela tiden. En krånglande axel har hindrat mig från att lyfta systemkameran på rätt sätt, sedan blev axeln opererad och den tog sin tid att rehabilitera. Det har inte varit några motortävlingar eller bilträffar i år av kända anledningar och det är nog huvudkällan till att det är som det är. Naturligt onaturliga hinder helt enkelt. Jag kan leva med det, nästa sommar är förhoppningsvis allt tillbaka i gamla hjulspår.

Dessutom blev jag – första dagen efter en tremånaders sjukskrivning – uppsagd från jobbet på Arlanda, min arbetsplats sedan 14 år. Jag är långt ifrån ensam som drabbats av detta och det går ju inte att vara bitter. Jag har inte kunnat påverka situationen i någon riktning. Det är helt enkelt bara skit det som händer med pandemihelvetet, så från och med årsskiftet är jag utan anställning. Frågan är vad jag ska göra i framtiden?
Jobba som chaufför i någon form? Ärligt talat är det inget jag längtar efter men nu går det inte att vara kräsen. Sitta bakom en bussratt i Uppsala i väntan på bättre tider kanske.
Helt klart är det lite halvdåliga odds att få något inspirerande arbete när man är 57 år och egentligen inte har några papper på kompetenser. Så funkar arbetsmarknaden i dag.
Man satsar inte på så gamla och oprövade hästar helt enkelt.

Byta spår? Ja, kanske det. Inom kort ska jag konferera med min kontakt på trygghetsstiftelsen som rycker in när många blir friställda.
Lära mig hantverket att programmera, bli kodapa? Möjligen. Frågan är om det finns en arbetsmarknad för mig. Intellektet och intresset finns.
Just nu hänger allt i luften.
Det lilla hopp som fanns att bli återanställd tycks vara ännu mindre nu. Flygbranschen är fortsatt svag. Den vänder nog inte i förrän det finns ett effektivt vaccin, om det ens blir tillräcklig uppgång då.

På något sätt kommer det garanterat lösa sig för mig. Det svåra blir att hålla humöret uppe och inspirationen levande tills det ordnat sig.
Att ligga i soffan och glo på publikfria hockeymatcher och motortävlingar i TV-apparaten är en liten tröst, dock en väldigt klen sådan.

Leva och överleva i väntan på bättre tider. Där har vi det!

Våra resor saknar jag så oerhört mycket. Bilden är från Sicilien 2012.

ARC-rallyt 2011

ARC-rallyt 2011
« av 2 »